Suntem cu voi. Chiar si cand nu stim.

Sportivii creeaza cifre. Cifrele lor creeaza pretexte pentru a folosi cuvinte despre ele. Lauda sau critica, pareri subiective si sfaturi, consumam gramezi de litere si semne pentru a inscrie si cataloga intr-un fel cifrele sportivilor pe care ii urmarim. Scoruri, recorduri, reprize, golaveraje si lungimi se nasc din munca unui campion. Campionul se naste din munca multor echipe prin care a trecut. Un campion este aplaudat, un sportiv este doar judecat. Un campion nu este niciodata singur, un sportiv, da. Insa, un campion este doar un sportiv recunoscut si de altii.

Sportul, pentru un sportiv din Romania, este cea mai frumoasa si dramatica dovada de ‘nebunie’. Sa ai curaj sa-ti accepti visul de a fi campion intr-o tara in care sportul este vazut mai mult ca o refulare; sa ai puterea sa-ti sacrifici copilaria pentru imaturitatea celor care te judeca cand esti in arena; sa ai indrazneala sa te lupti cu istoria sportiva a unor popoare, cu tehnologia lor, pentru a face istorie poporului tau – astea sunt doar cateva dintre motivele pentru care sportivii de performanta merita sa fie respectati, iubiti, incurajati.

La sfarsitul acestei saptamani, intre 17 si 19 aprilie sunt Campionatele Europene de Gimnastica. Se intampla in Franta, la Montpellier. Niste fete care si-au amanat copilaria sunt de garda zilele astea pentru a se vorbi frumos despre Romania, intr-o tara in care se vorbeste despre noi din ce in ce mai rau. Ca de obicei, ne asteptam sa fie castigatoare. Pentru ca ne-am obisnuit cu binele in sport. Si ne-am obisnuit sa ni se cuvina mandria asta.

Multa lume a inceput, deja, sa le aplaude dinainte de a intra in arena. In semn de respect fata de ele. Este un pas frumos in fata. Imi folosesc si eu acum mainile pentru a le aplauda in cuvinte si zilele urmatoare pentru a o face din fata televizorului. Suntem multi, foarte multi, care ne simtim mandri de Romania prin sport, prin campionii pe care ii are, nu pe care ii produce, din pacate. Ne-ar placea sa avem puterea si curajul lor. Astazi spunem #suntemcuvoi, dar ne-ar placea sa putem spune ‘suntem ca voi’.

De la ‘cu voi’ la ‘ca voi’ este doar o litera distanta. Pare putin. In sport, se vorbeste in centimetri, milimetri, sutimi si grame. Noi avem de strabatut o distanta uriasa, de o singura litera… Candva, in lumea mea, am facut asta intr-un fel si am inlocuit invers, un ‘a’ cu un ‘u’ – De la Vank la Vunk. Si de-atunci, pentru mine, orice lume este mai frumoasa….Litera cu litera, cifra cu cifra, centimetru cu centimetru, sutime cu sutime, lectie cu lectie, asa se construieste un campion care aduna impreuna un popor intreg sa-l aplaude.

Succes Romania la Campionatele Europene de Gimnastica! Adunati-ne in a ne lasa fara cuvinte!

#suntemcuvoi #campioane

Leave a Reply