INCONJURNALUL LUMII – BAIA MARE

O joi de mai incepe. In toata Romania se sarbatoresc Inaltarea Domnului si Sfintii Constantin si Elena. In toata lumea mea se sarbatoreste altceva. Este o zi mare de joi, iar noi ajungem astazi in Baia Mare.

Dupa ce am trecut prin Moldova, Bucovina, Basarabia, Ardeal, Banat si Dobrogea, ajungem, in sfarsit si in Maramures. Al 23-lea concert si penultimul din acest turneu o sa inceapa peste cateva ore in orasul care vineri, 22 mai are echipa HCM Baia Mare in finala Ligii Nationale la handbal feminin. Pana atunci, Teatrul Municipal devine arena unui spectacol in care spectatorii de cele mai multe ori sunt personajul principal.

Toata lumea este asezata, echipa tehnica la locul ei, iar noi, in spatele cortinei asteptam intro-ul pe care sa intram. Bobby, pianistul turneului, gaseste chiar langa marginea scenei gongul prin care anunta, lovind in el de trei ori, ridicarea cortinei. Inconjurul Lumii incepe.

In Baia Mare exista una dintree cele mai mari comunitati de fani Vunk din tara. Ii recunosc pe cei mai multi in primele randuri. Au venit la toate concertele noastre si de-aici si din orasele din imprejur. Acum este randul meu sa merg si sa stau macar cateva momente langa ei, pe aceleasi scaune.

Unele dintre momentele de care o sa-mi fie dor sunt duetele cu cele doua Alexandre(Usurelu si Crisan). Recitalul Alexandrei Usurelu de dinaintea concertului nostru a ajutat foarte mult in fiecare spectacol la construirea emotiei, a pregatirii publicului pentru ce avem noi de cantat. Mersul ei pana ‘la capatul lumii’, asa cum se numeste si albumul lansat recent de ea, a dus spectatorii pana la intrarea in lumea noastra, pe care o inconjuram impreuna.

Cele doua piese cantate de Alexandra Crisan, ‘Ploaie fara nori’ si ‘Minte-ma frumos’ aduc atat de multa tensiune emotionala in aerul din sala, incat, povestile celor din sala le apar in priviri. Unii incearca sa se fereasca, altii se ascund in spatele aparatelor foto sau telefoanelor, iar cei mai curajosi isi accepta amintirile. Cu tot cu gandurile aduse de vocea ei.

Momentul in care citesc o parte dintre visele scrise de public pe cartile postale primite la intrare este, din nou, unul in care descoperim cat de asemanatori suntem cu cei din fata noastra, iar ei cu cei din restul tarii. #visulmeueste ‘o massmedia fara mizerii’, ‘sa imi vad copilul mereu zambind’, ‘sa nu raman niciodata fara vise’, ‘sa castige HCM finala ligii natuonale’. Doar o parte din cele citite de mine pe scena, iar acelea, o parte si mai mica din cele din urna de la intrarea in sala. Colectia de vise a ajuns la peste 6000 de vise. Asta inseamna tot atatia oameni care au facut un pas sa si le implineasca, constientizandu-le si exprimandu-le.

Dupa intalnirea cu fanii pentru fotografii si autografe, mai ramanem putin pe scena pentru a-i face o surpriza lui ‘Patratel’, a carui zi de nastere il gaseste in Baia Mare. Un tort personalizat cu o poza in care este toata echipa turneului va fi taiat si mancat cu pofta, in curand, dupa masa de seara.

Am mai inconjurat lumea inca o data si am mai descoperit cate ceva. Despre orasul in care suntem, despre oamenii de aici si, in acelasi timp, despre noi insine. Nu suntem mereu constienti de asta, dar acumulam si convertim in gesturi viitoare tot ceea ce traim.

Undeva, in acelasi timp, o alta lume ma asteapta. O lume pe care o inconjor in cativa pasi…Iar gandul asta faca ca dorul de acasa sa fie mai usor.

Ultimul concert din turneu o sa fie pe 25 mai, de ziua mea, la Craiova. Pana atunci, noi urmeaza sa mergem la Zilele Clujului, pentru varianta rock a concertului nostru.

#visulmeueste #inconjurullumii

foto – Petru Ivu

Leave a Reply