La masă cu rock-ul.

Am fost invitat să fac parte din juriul pentru finala Hard Rock Rising. S-a întâmplat aseară, nu doar în România, ci în aproape toate cluburile Hard Rock Cafe, pentru că este o competiție mondială. Premiul este de 50.000$, o călătorie la Ibiza, plus play-ul clipului trupei câștigătoare în rețeaua mondială HRC.

În finala românească au rămas patru trupe, iar în juriu am fost cinci. Dan Iliescu(Timpuri Noi), Alin Dincă(Trooper), Iulian Udrea(compozitor și producător), Claudiu Cîrțînă(Rock FM) și eu.
Fiecare trupă a avut de cântat câte patru piese, iar crieteriile de jurizare s-au referit la originalitate, muzicalitate, abilitățile vocale, prezența scenică și reacția publicului.
Fameless este trupa lui Tiberiu Albu, câștigător Vocea României acum două sezoane. A fost prima dată când i-am văzut live. Piesele ascultate pe net mi-au plăcut, dar eram curios să îi aud și live, pentru că nu eram în București atunci când au cântat tot aici, în HRC, dar aș vrea să văd un concert întreg cu ei. Sună foarte bine, păcat că aseară vocea lui Tiberiu s-a auzit prea încet pentru sound-ul lor. MI s-au părut cei mai elevați de ieri, ca scriere, tonuri de chitară, structuri de piese.
Drive a fost a doua trupă. Nu știu dacă doar pentru concurs sau nu, dar ieri a cântat cu ei și Lori Ciobotaru. Mi s-a părut din alt film, era cea mai veselă și relaxată de pe scenă, timp de cele patru piese ale lor.
Păreau că nici ei nu cred că pot câștiga, nu se simțea bucuria sau pasiunea de a fi acolo. Impresia mea și a lui Dan Iliescu a fost că sunt o trupă de coveruri transformată puțin pentru concurs.
Fine Gentelmen. Solistul trupei, Claudiu, a întors toate scaunele acum un an la Vocea României, cu o piesă Muse. Aseară, a fost singura trupă care s-a mobilizat să aducă public, fani, prieteni să-i susțină. Au avut o galerie de puștani care s-au bucurat alături de ei, au țipat, au cântat, au aplaudat.
Cu un managemenet bun, este o trupă care poate să intre foarte ușor în ‘rândul lumii’, pentru că au tot ce le trebuie –
carismă, putere, energie, încredere, voce bună, instrumentiști buni. Dacă s-ar fi auzit mai tare chitara ar fi fost și mai bine.
AVA sunt o trupă doar de fete. O formulă clasică de tobe, bas, chitară, clape, dar accesorizată și cu o vioară, au fost singurele care au cântat și în română. Am înțeles de la ceilalți colegi din juriu că sunt trupa de live a Andreei Bănică.
Nu știu dacă este așa, dar eu cred că dacă vrei să construiești autenticitate, o viziune personală prin piesele tale, este de preferat să încerci să faci doar asta, să încerci să o duci mereu la perfecțiune, nu să te împarți între a acompania pe cineva sau a face niște coveruri într-un club. Știu, sunt niște bani care vin, acoperă niște cheltuieli, dar la drum lung nu ajută, ci te diluează.
Mi-aș dori să văd mai multe instrumentiste și soliste de rock, așa că mi-a părut bine să văd ieri o trupă care se simte că vrea mai mult și nu se mulțumește doar cu participarea la un concurs.
Per total, la nicio trupă n-am înțeles aproape niciun cuvânt, din cauza sunetului. În toate trupele bateriștii mi s-au părut cei mai spectaculoși, cei mai convingători.
Grupul de puști și puștoaice care au venit să-i susțină pe cei de la Fine Gentlemen m-a bucurat foarte tare, pentru că este genul de public pe care mi-ar plăcea să-l văd la concerte, în general. Sunt convins că există o mulțime de liceeni, puști, tineri, care ar asculta rock, nu doar ce oferă clasamentul Media Forest.
Fine Gentlemen au fost câștigătorii. A contat foarte mult publicul lor, pentru că le-a dat o alta stare de a cânta, care se transpune în energia interpretării, iar asta ajunge la cei din fața scenei, publicul. Pentru că asta am fost și noi, cei din juriu, un public cu o hârtie în față.
Noi am ales doar aseară, dar cine duce mai departe un artist este tot publicul.
PS. foarte bun speech-ul bassistului de la Fine Gentlemen!;)
Update – AVA nu este trupa de live a Andreei Bănică, doar o parte dintre ele au mai colaborat cu ea.

Leave a Reply